Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Ιδιαίτερα αυστηρός και επικριτικός προς την Κυβέρνηση σε ότι αφορά την στάση και τους χειρισμούς της στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Λήμνο και τους πολίτες της, ήταν ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ του Νομού Λέσβου και τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα (Δευτέρα 19 Νοεμβρίου) στο νησί.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στην απαράμιλλη ολιγωρία που επιδεικνύει   στα μεγάλα ζητήματα, όπως στην λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής, στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, σημειώνοντας ότι με την κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου, το οποίο ο κ. Καραμανλής μετέτρεψε σε Γενική Γραμματεία, τα πάντα αποφασίζονται στην Αθήνα.

Παράλληλα ο κ. Σηφουνάκης άσκησε εντονότατη κριτική προς την Κυβέρνηση για τα γενικότερα πολιτικά θέματα και ιδιαίτερα για την οικονομική και κοινωνική της πολιτική, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα μεγάλη αλλαγή και πως το ΠΑΣΟΚ μετά και την πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου στην εκλογή για ανάδειξη Προέδρου, προχωράει στην ριζική επανίδρυση του.

 

Αναφερόμενος στο θέμα της ακτοπλοΐας, υπογράμμισε ότι «τα πλοία που επιεικέστερα θα χαρακτήριζε κανείς «ρετάλια» της ακτοπλοΐας μας ανακοινώνονται στις γραμμές, ιδιαίτερα του Βορείου Αιγαίου, εκτελούν ένα δύο δρομολόγια και μετά με διάφορες δικαιολογίες εξαφανίζονται. Είναι δυνατόν χωρίς σταθερότητα, χωρίς χρονική συνέπεια των δρομολογίων να στηριχθεί το εμπόριο ή ο τουρισμός στα νησιά μας;».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για  επικείμενη δημοπράτηση  νέας επιδοτούμενης γραμμής: Λαύριο - Λήμνος - Αη Στράτης - Σίγρι, τόνισε :  «προσωπικά είχα δρομολογήσει αυτήν την γραμμή την οποία κατήργησε ο κ. Παυλίδης. Σήμερα όμως με τι πλοία θα εκτελείται το δρομολόγιο; Πόσο αξιόπιστο θα είναι; Όσοι γνωρίζουν, έχουν κάθε λόγο να επιφυλάσσονται. Πολύ φοβάμαι κι εγώ πως ακόμη και αν βρεθεί πλοίο δεν θα είναι αξιόπλοο και συνεπώς δεν θα εξυπηρετεί τους νησιώτες αλλά φίλους- ημέτερους εφοπλιστές».

 

Σε ότι αφορά την ίδρυση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής, υπογράμμισε πως «κουράστηκε νομίζω ο Λημνιακός Λαός με το θέμα αυτό. Συμπληρώθηκαν  ήδη 4 χρόνια αφότου το Υπουργικό Συμβούλιο (Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Αύγουστος 2003) είχε λάβει απόφαση κι όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν στα αυτονόητα». Πρόσθεσε πως  «σήμερα κι αφού η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τα παρουσίαζε όλα ρόδινα κατά την προεκλογική περίοδο, ανακάλυψαν ότι δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση και εκφράστηκε μάλιστα ο φόβος απ' την Πρυτανεία του Ιδρύματος ότι η όλη προσπάθεια φαίνεται να ακυρώνεται».

 Χρειάστηκε, είπε,  «να ξαναφέρω με ερώτηση μου το θέμα στη Βουλή, χρειάστηκε το Επαρχείο και η Νομαρχία να απειλήσουν με κινητοποιήσεις  για να ξαναδεσμευτεί

ο Υφυπουργός Παιδείας και να παρέμβει κατευναστικά για το θέμα «ο αρμόδιος» Υπουργός Ναυτιλίας. Οφείλω επίσης να επισημάνω ότι τα όσα αρχίζουν να συζητούνται τώρα για διαδικασίες «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων» δήθεν για να προλάβουν προθεσμίες και χαμένο χρόνο, εμπεριέχουν κινδύνους και δημιουργούν υπόνοιες για χαριστικές πράξεις της διοίκησης σε ημέτερους».

Για το θέμα που έχει προκύψει με τα αγριοκούνελα, επεσήμανε ότι «παρά την μετεκλογική πολιτική εκμετάλλευση του θέματος και τις «δεσμεύσεις» των Υπουργών, το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει και γι' αυτό δίκαια οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι τέλος του μήνα θα ξανακατεβούν σε κινητοποιήσεις». 

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που υπάρχει με το εργοστάσιο της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως «εύλογα  διερωτάται κανείς γιατί η πειραματική αυτή υποδομή έπρεπε να γίνει ειδικά στην εδώ ΔΕΗ, στη στιγμή που η  Λήμνος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα αέριων ρύπων, ενώ εγκυμονούνται απειλές στον τουρισμό, στο περιβάλλον και στην αλιεία του νησιού.

Τόνισε πως εντός  των ημερών, θα επισκεφθεί  στην Αθήνα τους αρμόδιους στη ΔΕΗ  και σημείωσε ότι  «ελπίζω η διεύθυνση της επιχείρησης να λάβει σοβά υπόψη της τους βάσιμους φόβους των εργαζομένων, ώστε να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της. Αλλιώς, τασσόμενος αλληλέγγυος με το σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΗ και τους φορείς του νησιού, θα προσπαθήσω με ενάργειες μέσα και έξω από τη Βουλή να δοθεί σωστή λύση».

 

Ο κ. Σηφουνάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς την Κυβέρνηση και τον τρόπο που πολιτεύεται ιδιαίτερα στην οικονομία και την κοινωνική πολιτική.

Είπε πως η Κυβέρνηση απλά παρακολουθεί την διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια και τα κύματα ανατιμήσεων βασικών προϊόντων, που εξανεμίζουν το ήδη πενιχρό εισόδημα της Ελληνικής Οικογένειας, χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο και χωρίς να οργανώνει σωστούς ελέγχους στην αγορά.

Ζήτησε να χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, ενώ τόνισε πως η Κυβέρνηση με την βαθιά συντηρητική της λογική και την άρνηση της να συγκρουστεί με τις πελατειακές σχέσεις και το κατεστημένο, αρνείται να προχωρήσει σε  αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Είναι τόνισε χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι αρνείται να συζητήσει το νέο εκλογικό σύστημα – εκλογικό νόμο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος στηρίζεται στην εμπειρία ανάλογων που υπάρχουν στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το Υπουργείο Αιγαίου σημείωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία εξαπάτησε προεκλογικά τους Αιγαιοπελαγίτες, καταργώντας το Υπουργείο Αιγαίου, ενώ είχε δεσμευθεί για την διατήρησή του. Τουλάχιστον ο κ. Βουλγαράκης θα έπρεπε να μεταβιβάσει όλες τις αρμοδιότητες του πάλαι ποτέ Υπουργείου Αιγαίου, στον Υφυπουργό του, κ. Καμμένο, με την δέσμευση να εδρεύει και να εργάζεται στην έδρα του τ. Υπουργείου, στη Μυτιλήνη».